Ambtenaren zijn saai

Ik zag er tegenop.

Een overheidsinstelling vroeg ons om een avondvullend en interactief theaterprogramma te maken over de gang van zaken in hun organisatie. Met andere woorden: een voorstelling over de eigen cultuur, gespeeld door hun eigen mensen.

En die mensen, dat waren dus wel ambtenaren.

Mijn vooroordelen over ambtenaren logen er niet om. Dat waren toch die werknemers zonder enige motivatie, die altijd stipt om 17 uur naar huis gaan, saai zijn en geen gevoel voor humor hebben?

In de voorbereidingsweken bleek het tegendeel het geval. Zelden had ik met zulke gemotiveerde, fanatieke en enthousiaste mensen gewerkt. Al mijn vooroordelen konden overboord.

Het mooiste moment was tijdens de officiële voorstelling. Een spannende avond, want de voorstelling ging over pijnpunten in de communicatie. Dat moet je maar durven spelen, als de zaal vol zit met je eigen collega’s.

Maar wat bleek? Deze ambtenaren hadden lef!

Vier mannen die normaal gesproken in pak en stropdas over de afdeling gaan, paradeerden op deze fantastische avond als balletdames in roze tutu’s over het podium. Vrijwillig! Tot grote hilariteit van hun collega’s in de zaal.

Juist die scène zorgde ervoor dat de boodschap over haperende communicatie overkwam én bleef hangen.

Ambtenaren saai? Mijn zal je zoiets nooit meer horen zeggen.

Wil jij de pijnpunten op jouw afdeling ook op een humoristische, maar effectieve manier bespreekbaar maken? Bekijk onze diverse mogelijkheden

Toen hij die ochtend opstond, wist hij het.

Hij was een typische ‘egel’: een stille, solitaire, maar harde werker.

“Ik wil niet meer!” sms ik aan Floor, als ik die ochtend in de auto stap.

Tijdens een workshop bij een gemeentelijk Klantcontactcentrum, begint één van de deelnemers ineens te huilen.